Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της Ε.Σ.Α.μεΑ.

Λογότυπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Λογότυπο της Επιχειρησιακού Προγράμματος
Λογότυπο του ΕΣΠΑ

Άρθρο 2 - Προϋποθέσεις υπαγωγής στο επενδυτικό καθεστώς

Προς επεξεργασία

Το άρθρο 23 του ν. 4487/2017 (Α’ 116) αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 23
Γενικές προϋποθέσεις υπαγωγής στο επενδυτικό καθεστώς

1. Για την υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης, επενδυτικών σχεδίων που αφορούν στην παραγωγή, συμπεριλαμβανομένης της μεταπαραγωγής, αυτοτελών οπτικοακουστικών έργων, προβλέπεται ειδικότερα ότι:
α) επί κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής ταινίας, απαιτείται το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που υλοποιούνται στην ελληνική επικράτεια να ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ για τις εν λόγω δαπάνες, ανεξαρτήτως μεγέθους του φορέα.
β) επί τμημάτων κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής ταινίας, απαιτείται το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που υλοποιούνται στην ελληνική επικράτεια να ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ για το σύνολο των τμημάτων που συνιστούν το προς υπαγωγή επενδυτικό σχέδιο, ανεξαρτήτως μεγέθους του φορέα.
γ) επί κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής ταινίας μικρού μήκους, απαιτείται το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που υλοποιούνται στην ελληνική επικράτεια να ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των ογδόντα χιλιάδων (80.000) ευρώ για τις εν λόγω δαπάνες, ανεξαρτήτως μεγέθους του φορέα.
δ) επί επεισοδίου ή κύκλου επεισοδίων τηλεοπτικής ή μίνι τηλεοπτικής σειράς ανεξαρτήτως αριθμού επεισοδίων και χρονικής διάρκειας:
δα. με περιεχόμενο μυθοπλασία, απαιτείται το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που υλοποιούνται στην ελληνική επικράτεια να ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) ευρώ ανά έκαστο παραγόμενο επεισόδιο, ανεξαρτήτως μεγέθους του φορέα,
δβ. με περιεχόμενο δημιουργική τεκμηρίωση (ντοκιμαντέρ) ή κινούμενο σχέδιο, απαιτείται το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που υλοποιούνται στην ελληνική επικράτεια να ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ ανά έκαστο παραγόμενο επεισόδιο, ανεξαρτήτως μεγέθους του φορέα.
ε) επί τμημάτων επεισοδίων τηλεοπτικής ή μίνι τηλεοπτικής σειράς ανεξαρτήτως αριθμού επεισοδίων και χρονικής διάρκειας:
εα. με περιεχόμενο μυθοπλασία, απαιτείται το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που υλοποιούνται στην ελληνική επικράτεια να ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ για το σύνολο των τμημάτων που συνιστούν το προς υπαγωγή επενδυτικό σχέδιο, ανεξαρτήτως μεγέθους του φορέα.
εβ. με περιεχόμενο τη δημιουργική τεκμηρίωση (ντοκιμαντέρ) ή κινούμενο σχέδιο, απαιτείται το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που υλοποιούνται στην ελληνική επικράτεια να ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ για το σύνολο των τμημάτων που συνιστούν το προς υπαγωγή επενδυτικό σχέδιο, ανεξαρτήτως μεγέθους του φορέα.
στ) επί ψηφιακού παιχνιδιού, απαιτείται το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που υλοποιούνται στην ελληνική επικράτεια να ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ, ανεξαρτήτως μεγέθους του φορέα.

2. Ως αυτοτελή οπτικοακουστικά έργα που υπάγονται στο καθεστώς ενίσχυσης, σύμφωνα με τις ανωτέρω διακρίσεις, νοούνται εκείνα που έχουν τη δυνατότητα διανομής σε πολλαπλές πλατφόρμες, όπως ελεύθερη επίγεια τηλεοπτική μετάδοση, συνδρομητική τηλεοπτική μετάδοση, διαδικτυακή τηλεόραση, παροχή υπηρεσιών κατά παραγγελία, κινηματογραφικές αίθουσες προβολής, ιστότοποι διανομής και προβολής τηλεοπτικών και κινηματογραφικών έργων, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο σύνολο ή ως μέρος εφαρμογών και προγραμμάτων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ταμπλέτες, παιχνιδομηχανές και κινητά τηλέφωνα.

comment Σχόλια (2)
Παντελής Κουράτος
17.06.2020 12:12

Προτεινόμενες τροπολογίες στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ, ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΜελετώντας τον πίνακα πολιτιστικών κριτηρίων για παραγωγές μυθοπλασίας, είναι σαφές ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιδοτηθούν παραγωγές οι οποίες δεν είναι σε μια από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επειδή λόγω του BREXIT δεν είναι γνωστό ακόμα εάν η Αγγλική γλώσσα θα παραμείνει σαν μια επίσημη γλώσσα, θεωρούμε ότι θα πρέπει να διευκρινίζεται ότι η Αγγλική γλώσσα συμπεριλαμβάνεται στην μοριοδότηση.Παράλληλα, με δεδομένο ότι ο κύριος στόχος της νομοθεσίας ενίσχυσης παραγωγής αφόρα την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ελλήνων καλλιτεχνικών και τεχνικών συντελεστών, προτείνουμε η συμμετοχή της απασχόλησης ελλήνων συντελεστών και ηθοποιών να τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα και να ενισχυθεί η βαθμολόγησή της στον Πίνακα Πολιτιστικών Κριτηρίων έτσι ώστε να φτάνει το 50% της μοριοδότηση, αντί του υφιστάμενου 30%.Προτείνεται δηλαδή η τροποποίηση της βαθμολογίας του Πίνακα Α ως εξής :ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ (FICTION)Για να είναι επιλέξιμο και να υπαχθεί στο καθεστώς του παρόντος ένα οπτικοακουστικό έργο είναι αναγκαία η ελάχιστη συνολική βαθμολογία (Α+Β+Γ) = 12/30ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α – ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ [ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ]A.1 Σενάριο η υπόθεση του οποίου εξελίσσεται στην Ελλάδα και κάνει χρήση χώρων που αναδεικνύουν την ποικιλομορφία του φυσικού τοπίου, της αρχιτεκτονικής και του ιστορικού πλούτου της Ελλάδας, ή της παραμεθορίου στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, που αντανακλούν της Ευρωπαϊκή και Μεσογειακή ταυτότητα.
Για να θεωρηθεί ότι η υπόθεση του σεναρίου εξελίσσεται στην Ελλάδα θα πρέπει η ιστορία να λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα; αλλά δεν έχει σημασία εάν το οπτικοακουστικό έργο γυρίζεται πραγματικά στην Ελλάδα. [1]A.2 Σενάριο με θέμα που αφορά την ελληνική ή ευρωπαϊκή ιστορία, με ιστορικό, θρησκευτικό, κοινωνικό, καλλιτεχνικό ή πολιτιστικό περιεχόμενο.
Ή Σενάριο διασκευασμένο ή βασισμένο σε ελληνικό ή ευρωπαϊκό λογοτεχνικό έργο ή έργο άλλης μορφής (όπως θέατρο, μιούζικαλ, όπερα, μπαλέτο).
Ή Σενάριο με θέμα που προάγει την καλλιτεχνική δημιουργία και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, τον πολιτισμό, τις ανθρωπιστικές αξίες, την κοινωνική και φυλετική ενσωμάτωση, τη διάδοση των τεχνών και των επιστημών. [1]Α.3 Σενάριο με χαρακτήρες Έλληνες ή Ευρωπαίους. [1]A.4 Πρωτότυποι διάλογοι ή αφήγηση στην ελληνική γλώσσα ή κάποια από τις ελληνικές διαλέκτους ή σε γλώσσα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) – (έως 25% των διαλόγων που περιλαμβάνονται στο σενάριο 1 βαθμός, πάνω από 50% των διαλόγων 2 βαθμοί). 2 (μέγιστο)ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β – ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣB.1 Συμμετοχή Ελλήνων ή πολιτών από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) στις 11 κύριες ειδικότητες : σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός, ηθοποιός σε κύριο ρόλο(ένας), ηθοποιός σε κύριο ρόλο (μια), διευθυντής φωτογραφίας, ηχολήπτης, μοντέρ, production designer, ενδυματολόγος, συνθέτης μουσικής επένδυσης.
(δίνεται 1 βαθμός για κάθε ειδικότητα) 11 (μέγιστο)B.2 Συμμετοχή Ελλήνων ή πολιτών από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) σε όλες τις υπόλοιπες ειδικότητες: περισσότερο από 20% 1 βαθμός, περισσότερο από 40% 2 βαθμοί, περισσότερο από 60% 4 βαθμοί. 4 (μέγιστο)ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ – ΠΑΡΑΓΩΓΗΓ.1 Εξωτερικές και εσωτερικές σκηνές γυρισμένες σε φυσικούς χώρους και στούντιο στην Ελλάδα (μέχρι 5 ημέρες γυρισμάτων 1 βαθμός, για 6-10 ημέρες 2 βαθμοί, για 11-15 ημέρες 4 βαθμοί, από 16 και πλέον ημέρες 6 βαθμοί). 6 (μέγιστο)Γ.2 Τελικό Μοντάζ στην Ελλάδα. [1]
Γ.3 Επεξεργασία εικόνας στην Ελλάδα. [1]
Γ.4 Επεξεργασία ήχου στην Ελλάδα. [1]
Γ.5 Μουσική ηχογράφηση στην Ελλάδα. [1]ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ Α+Β+Γ 30

Νικόλαος Σταύρου
17.06.2020 12:12

Με δεδομένο ότι ένας νέος νόμος πρέπει να «προβλέπει» τις ανάγκες προς τις οποίες εξελίσσονται οι συνθήκες του κλάδου της παραγωγής, ο διαχωρισμός ανάλογα με τον τρόπο διανομής ενός οπτικοακουστικού έργου σε κινηματογραφική προβολή ή τηλεοπτική μετάδοση είναι πλέον ξεπερασμένος από την πραγματικότητα. Η παραγωγή και μετάδοση μέσω streaming, τείνει να ξεπεράσει τόσο τις τηλεοπτικές όσο και τις κινηματογραφικές παραγωγές, ενώ παράλληλα ένα έργο πλέον μπορεί να προβάλλεται σε όλα τα μέσα και με διαφορετικές εκδόσεις διάρκειας. Αυτό άλλωστε σωστά διατυπώνεται και στο άρθρο 1 του υπό διαβούλευση νόμου, όπου σωστά περιλαμβάνονται στις ενισχύσεις έργα ανεξάρτητα από διάρκεια, επεισόδια, από γραμμική ή μη γραμμική μορφή, με διαδραστικές ή όχι εφαρμογές και με δυνατότητα διανομής τους σε πολλαπλές πλατφόρμες.Προτείνεται λοιπόν ο σύγχρονος διαχωρισμός ο οποίος ακολουθείται και σε άλλες χώρες, ανάλογα με την τυπολογία του αυτοτελούς έργου και την διακριτή διαδικασία παραγωγής του, όπως…• Έργο Μυθοπλασίας (scripted content, για οποιοδήποτε μέσο διανομής)
• Έργο τεκμηρίωσης (documentary, για οποιοδήποτε μέσο διανομής)
• Έργο Συνθετικής Εικόνας (C.G.I / Κινούμενα Σχέδια /Animation, Παιχνίδια σε υπολογιστές)Επί του παραπάνω διαχωρισμού μπορεί να υφίστανται διαφορετικά ελάχιστα κόστη επιλέξιμων δαπανών, ανεξάρτητα από την διάρκεια του έργου, επεισόδια και μεγέθους φορέα παραγωγής, αλλά δεν προτείνουμε ελάχιστο όριο επιλέξιμων δαπανών μικρότερο των 100.000 ανά έργο. Άλλωστε σε όλες τις χώρες τα ελάχιστα κόστη επιλέξιμων δαπανών είναι από 250.000 μέχρι και 1.000.000 και μόνον σε 2-3 περιπτώσεις παγκοσμίως υφίσταται το κατώτατο όριο των 100.000.Ο λόγος που δεν ισχύουν χαμηλότερα ποσά επιλέξιμων δαπανών σε καμία χώρα με αντίστοιχα συστήματα production incentives, είναι διότι το κόστος διαχείρισης και έλεγχου (που για λόγους διαφάνειας σωστά απαιτείται σε όλες τις φάσεις μιας παραγωγής) από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, θα είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το πραγματικό κόστος παραγωγής του έργου.Έτσι θα ήταν παράλογο να μιλάμε για projects των 10-20.000 ευρώ, τα οποία θα λάβουν ενίσχυση 8.000 αλλά θα χρειαστούν κόστος διοικητικής και ελεγκτικής υποστήριξης της τάξης των 5 έως 10.000 ευρώ, το οποίο προκύπτει προσμετρώντας τις αναγκαίες εργατοώρες από την εταιρία παραγωγής, τους Ορκωτούς Ελεγκτές της εταιρίας παραγωγής, το προσωπικό του ΕΚΟΜΕ, τους Ορκωτούς Ελεγκτές του ΕΚΟΜΕ, τα συνεργαζόμενα στελέχη του ΕΚΚ, κλπ.Ο στόχος δεν είναι να γίνει το ΕΚΟΜΕ μια δημόσια υπηρεσία με δεκάδες υπαλλήλους, οι οποίοι θα κοστίζουν περισσότερο από τα παραγόμενα έργα, γι’αυτό το ελάχιστο όριο επιλέξιμων δαπανών των 100.000 ανά έργο είναι απόλυτα ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο, αλλά και έχει μια οριακή θετική αναλογία κόστους διαχείρισης προς το συνολικό ύψος της παραγωγής.Ειδικά οι μικρού μήκους ταινίες και τα έργα τεκμηρίωσης (τα οποία προφανώς πρέπει να υποστηριχτούν παράλληλα και μέσω άλλων δημοσίων φορέων όπως το ΕΚΚ και η ΕΡΤ) θα μπορούσαν να υποβάλλονται σαν «πακέτο» 5-7 έργων, ώστε να συμπληρώνεται μεν το ελάχιστο ποσό των 100.000 ευρώ, αλλά και να μοιράζονται αναλογικά τα κόστη διαχείρισης. Άλλωστε ο τρόπος που αυτά παράγονται απαιτεί πολλές προσωπικές θυσίες, φιλικές χάρες, βοήθεια σε εξοπλισμό και υπηρεσίες χωρίς χρέωση, δηλαδή διαδικασίες που δεν μπορούν να ενταχθούν στη σκληρή λογιστική απεικόνιση η οποία είναι ζητούμενη από τους ορκωτούς ελεγκτές.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.