Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της Ε.Σ.Α.μεΑ.

Λογότυπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Λογότυπο της Επιχειρησιακού Προγράμματος
Λογότυπο του ΕΣΠΑ
Οδηγός δικαιωμάτων για άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο για την κατάργηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Η σημαντικότερη εξέλιξη είναι η υπογραφή και κύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (εφεξής Σύμβαση). Σημείο αφετηρίας της Σύμβασης είναι ότι η αναπηρία ή χρόνια πάθηση είναι στοιχείο της ανθρώπινης ποικιλομορφίας. Επιπρόσθετα, η Σύμβαση δεν δημιουργεί ειδικά δικαιώματα, αλλά επιχειρεί να διασφαλίσει ότι τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις απολαμβάνουν πλήρως και ισότιμα τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα που απολαμβάνουν και όλοι οι υπόλοιποι πολίτες. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού η Σύμβαση απαιτεί την άρση όλων των εμποδίων, τα οποία μπορεί να είναι θεσμικά, αρχιτεκτονικά, τεχνολογικά, συμπεριφορικά κ.λπ.

Παρά αυτή τη θετική εξέλιξη και τις νομοθετικές αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο, τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις εξακολουθούν να είναι αποδέκτες διακρίσεων, να έρχονται αντιμέτωπα με εμπόδια που δυσχεραίνουν την ισότιμη και αυτόνομη συμμετοχή τους στην κοινωνία, να αντιμετωπίζονται με προκατάληψη. Κεντρικό σύνθημα του αναπηρικού κινήματος, που συμμετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη Σύμβαση, είναι «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς». Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για οτιδήποτε τα αφορά, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Προϋπόθεση για την ενεργό συμμετοχή τους σε όλες τις πτυχές της ζωής αποτελεί η ενημέρωσή τους για τα δικαιώματά τους.

Για αυτό και κύριος στόχος του παρόντος Οδηγού είναι να παράσχει, με σύντομο και περιεκτικό τρόπο, βασική πληροφόρηση στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους σχετικά με:

  1. τα δικαιώματά τους, όπως αυτά κατοχυρώνονται στο Ελληνικό Σύνταγμα και στη Σύμβαση,
  2. τα θεσμικά μέτρα προς όφελός τους,
  3. τις υπηρεσίες που συμβάλλουν στη διευκόλυνση της άσκησης των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους και
  4. τους τρόπους και τις οδούς διεκδίκησης και συνηγορίας, όταν τα δικαιώματά τους παραβιάζονται.

Ο παρών Οδηγός στοχεύει να λειτουργήσει ως πρακτικό εργαλείο ενημέρωσης των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και των αντιπροσωπευτικών οργανώσεών τους για τα δικαιώματά τους στον τομέα της εργασίας/απασχόλησης και τις ευκαιρίες απασχόλησης και άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας που τους προσφέρονται.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.